BLOG: Spotify je bedrijfsinformatie!

Solid Flows Blog: Spotify je Bedrijfsinformatie

Het is vrijdagmiddag, ik kom uit school en haast me naar huis. Mijn moeder zit immers klaar met een kop thee en een lekkere koek. Haasten ook omdat de TOP40 begint en ik de laatste nieuwe liedjes wil opnemen, op een krukje achter paps stereo want die was beter. Het was een ritueel en je werd er handig in om snel het bandje om te draaien. De TOP40 op vrijdagmiddag, het was de generale repetitie voor de kerst… Juist! De Grandmix van Ben Liebrand, want die spaarde je, van elk jaar...

Ik ben opgegroeid met cassette bandjes, singeltjes en LP’s verschillende mediums voor analoge muziek. Je zocht je rot naar een bepaald liedje als je niet de juiste hoes meer had of niet de moeite had genomen om uitgebreid op het blanco label te schrijven. Vaak stond er “Diversen top 40” op mijn bandjes. Je luisterde gewoon maar tot dat je dat bewuste liedje had gevonden. 

Digitaliseren van muziek

Toen we gingen digitaliseren en de CD kwam, werd het een stuk beter. De cd’s bevatte namelijk informatie over totale duur, trackduur, en later zelfs de artiest en de titel van de track. Het zoeken werd al een stuk makkelijker. Ook al was dit het begin van het einde van de nostalgische zondagmiddag waar ik met pap hele LP’s en bandjes afluisterde. 

Met de komst van MP3 ging het digitaliseren nog een stuk verder en werd het nog makkelijker. Door Tags die naast de bestandsnaam aan het MP3 bestand werden gehangen kon je nu ook zoeken op “genre”, “artiest”, “album artiest”, “jaartal”, “titel” en zelfs op combinaties van deze eigenschappen. Snel toegang tot welk muziekstuk dan ook maakte feesten en partijen een groot succes omdat je razendsnel kon inspelen op de verzoekjes. 

Muziek: vandaag en morgen

Mijn dochtertje, haar neefjes en haar nichtjes groeien op en maken misschien nog net de MP3’s mee, maar missen dat warme nostalgische gevoel dat ik heb bij cassettebandje en LP’s. Dat geeft niet, zij hebben andere muziek behoeften die passen bij de huidige tijd. Zij hebben Spotify. Zij kunnen naast het supersnel vinden op “genre”, “artiest”, “jaartal”, “titel” ook overal ter wereld bij hun muziek. Deze staat niet meer thuis op de computer maar in de cloud. Daarnaast kunnen ze ook eenvoudig muziek delen met een vriendje of vriendinnetje, zonder te kopieren. Ook kunnen ze gezamelijke playlists samenstellen. Dat alles tegen een fractie van de kosten die ik vroeger kwijt was aan het kopen van CD’s. 

Van muziek naar informatie

In het bedrijfsleven zien we een soortgelijke ontwikkeling. Vele bedrijven hebben een verscheidenheid aan media voor hun informatie. Denk aan fysieke ordners en dossiers, die voor een advocaat of notaris net zo waardevol zijn als een LP voor een audiofiel. Maar denk ook aan een mailbox of harde schijf waarop informatie al grotendeels digitaal en geordend staat door een mappenstructuur, gelijk aan de CD. 

Wil je echter snel op informatie verzoeken kunnen ingaan, dan kun je de digitale bestanden, los van de bestandsnaam, ook van zoeksleutels voorzien. Net als de tags van een MP3. In dit geval dan niet “genre” en “artiest” maar bijvoorbeeld “klantnummer” “documentsoort” en “registratiedatum”  we noemen dit een documentmanagement systeem of DMS. 

Met de opkomst van de Cloud, kunnen we nog een stap verder gaan. Razendsnel vinden door de zoeksleutels die we al kenden (documentmanagement) wordt gecombineerd met online samenwerken en eenvoudig delen van documenten en bestanden. Daarbij heb je ook altijd toegang, waar je ook bent. Nu kun je ook onderweg aan dat verzoekje voldoen binnen enkele seconden. En de back-up van je informatie is ook nog geregeld. 

Die geur van papier, die zal altijd blijven trekken.. onder de puristen… net als de Lp’s.
In alle andere gevallen zou ik zeggen “Spotify je bedrijfsinformatie” en geniet mee van alle gemakken van de nieuwe ontwikkelingen. 

Start met vinden, stop met zoeken.

Meer weten: www.startmetvinden.nl

Tags: #Digitaliseren, #CloudCompagon, #blog, #documentmanagent, #spotify, #muziek

Meer info

Over ons

Het Team

Opdrachtgevers

Bankgegevens

IBAN ABNAMRO
NL93ABNA0484938940

K.v.K nummer 62615343
BTW  nummer NL854888329B01

Vestiging Volendam

G.A. Brederodestraat 26
1132 SP Volendam

info@solid-flows.com
www.solid-flows.com